Οι γυναίκες δεν είναι προς πώληση! Ακτιβίστικα δρώμενα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2008

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

Οι γυναίκες δεν είναι προς πώληση!

 

Ακτιβιστικά δρώμενα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά της σωματεμπορίας

 

Με πρωτότυπο τρόπο και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας και μέλη της νεανικής ομάδας δράσης της Θεσσαλονίκης και μέλη της ομάδας δράσης για τα δικαιώματα των γυναικών θα μεταφέρουν με συμβολικό τρόπο την ανάγκη προστασίας των γυναικών και κοριτσιών που πέφτουν θύματα διακίνησης και εμπορίας (trafficking) στην Ελλάδα.

 

Δεν είναι προς πώληση! Δράση στην Αθήνα

Στην Αθήνα, την Παρασκευή 7 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας θα συναντηθεί με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να του μεταφέρει τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για τη βελτίωση της προστασίας των δικαιωμάτων των θυμάτων διακίνησης και εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση στην Ελλάδα και θα παραδώσει πάνω από 10.000 υπογραφές από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο που προτρέπουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ακριβώς αυτό. Η συνάντηση θα γίνει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Μεσογείων 96. Η παράδοση θα συνοδεύεται από ακτιβιστική δράση επί της Μεσογείων (στο ύψος του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν), όπου εθελόντριες της Διεθνούς Αμνηστίας με λευκές μάσκες στο πρόσωπο θα μεταφέρουν το μήνυμα ότι οι γυναίκες, όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν είναι προς πώληση.

 

Ξεκλείδωσέ την! Δρώμενο στη Θεσσαλονίκη

 

Το Σάββατο 8 Μαρτίου, από τις 12 το μεσημέρι και μετά, στην Πλατεία Αριστοτέλους στο ύψος της Τσιμισκή, μια ακτιβίστρια θα βρίσκεται κλεισμένη σε ένα δωμάτιο – κλουβί. Η ακτιβίστρια θα συμβολίζει μια γυναίκα που έχει διακινηθεί και εξωθηθεί στην πορνεία. Σκοπός του δρώμενου θα είναι να κινητοποιήσει τους περαστικούς ώστε να υπογράψουν μια έκκληση που θα καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παρέχει στους αστυνομικούς αντικειμενικά κριτήρια για να μπορούν να αναγνωρίσουν τα θύματα σωματεμπορίας, να διευκολύνουν τα θύματα ώστε να μπορούν να καταγγείλουν τι τους συμβαίνει, να αλλάξει η νομοθεσία ώστε η παροχή βοήθειας και προστασίας στα θύματα να μην εξαρτάται από την κατάθεσή τους κατά των εμπόρων τους και να διασφαλίσει την αποζημίωση και αποκατάσταση των θυμάτων.

Ο στόχος είναι να συλλεχθούν 1000 υπογραφές και όταν θα συμβεί αυτό η κοπέλα θα απελευθερωθεί.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Εκτιμάται ότι χιλιάδες θύματα διακίνησης και εμπορίας φτάνουν στην Ελλάδα κάθε χρόνο και εξωθούνται σε εξαναγκαστική πορνεία. Πολλές από τις γυναίκες αυτές παραμένουν κλειδωμένες σε σπίτια ή οι σωματέμποροι κρατούν τα διαβατήριά τους και τις εκβιάζουν. Πολλές φορές απειλούν ότι θα τις κακοποιήσουν ή ότι θα επιτεθούν στην οικογένειά τους και σε ορισμένες περιπτώσεις τις κακοποιούν.

·         Βρείτε την έκθεση Ελλάδα: Προάσπιση των δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση στη διεύθυνση: http://amnesty.org.gr/library/2007/eur250022007/index.htm

·         Υπογράψτε την έκκληση προς την Ελληνική Κυβέρνηση στο http://www.amnesty.org.gr/actnow/gre20070612.htm

 

Η Διεθνής Αμνηστία διενέργησε άτυπη έρευνα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για τη στάση που έχουν οι κάτοικοι της χώρας ως προς τη διακίνηση και εμπορία γυναικών. Τα αποτελέσματα της άτυπης έρευνας θα δημοσιευθούν την Πέμπτη 7 Μαρτίου.

 

Ευχαριστούμε θερμά όσους εργάστηκαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση των δράσεων μας, τους γραφίστες, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς καθώς και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Repuclic FM 100.3, 104.7 Rock Radio και 1055 Rock που προωθούν τη δράση στη Θεσσαλονίκη.

Advertisements

2 Responses to “Οι γυναίκες δεν είναι προς πώληση! Ακτιβίστικα δρώμενα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη”


 1. 1 ΝΑΝΗ ΠΟΛΙΤΟΥ Μαρτίου 10, 2008 στο 11:59 μμ

  Οι γυναίκες της ΔΕΗ απασφάλισαν την απεργιακή κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στις 3.3.08 δίνοντας δυναμικά ένα ηχηρό παλμό με τύμπανα και ντουντούκες, ντυμένες στα μαύρα, θέλοντας να σηματοδοτήσουν την αρχή ενός αγώνα πανεργατικού, ανατρεπτικού σε όλα τα επίπεδα.Αποφασισμένες να φτάσουν μέχρι τέλους να ακυρώσουν το έκτρωμα που βάφτισε η Κυβέρνηση Καραμανλή ασφαλιστικό νομοσχέδιο και που έβαλε μία γυναίκα υπουργό (τι ειρωνία) να καταθέσει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μία ιστορική και γεμάτη μνήμες για το γυνακείο κίνημα ημερομηνία 8 Μάρτη.

 2. 2 ΝΑΝΗ ΠΟΛΙΤΟΥ Μαρτίου 31, 2008 στο 6:55 πμ

  Από τις 3 μέχρι και τις 19 Μάρτη οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ άντρες και γυναίκες έδωσαν έν μεγαλειώδη αγώνα για τη προάσπιση του ασφαλιστικού τους φορέα και τη διαφύλαξη της περιουσίας τους που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ. Μία περιουσία από 11,6 δισ ευρω που αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης για το τεμαχισμό και παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της πρώτης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.
  Οι απεργοί της ΔΕΗ, λοιπόν, με μεγάλη υπευθυνότητα και ευαισθησία προς το κοινωνικό σύνολο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μέσα από μια πρωτοφανή ενότητα, σύμπνοια και ωριμότητα στις αποφάσεις, αφύπνισαν συνειδήσεις, ανέδειξαν νέες μορφές αγώνα, με κύριο μέλημα την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, όσο και όπως της επέτρεπαν τα ΜΜΕ και οι λογής λογής υπηρέτες τους.
  Η κυβέρνηση ξαφνικά θυμήθηκε τον κοινωνικό ρόλο της ΔΕΗ και άρχισε, με πρώτο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να χύνει κροκοδείλια δάκρυα ότι τάχα οι απεργοί της ΔΕΗ στερούν από τους πολίτες το κοινωνικό αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν δικαιούται, όμως, να ομιλεί η κυβέρνηση για το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, όταν η ίδια κάνει τα πάντα για να το μετατρέψει σε εμπόρευμα, όταν απαξιώνει τη ΔΕΗ που δημιουργήθηκε με πόρους του ελληνικού λαού και θυσίες των εργαζομένων.

  *Αυτοί λοιπόν που χαρίζουν τον εθνικό πλούτο στις πολυεθνικές, δίνουν τα εργοστάσια στους ιδιώτες, δημιουργούν καρτέλ, υποθηκεύουν το ενεργειακό μέλλον και την εθνική ασφάλεια της χώρας μέσα από μυστικές συμφωνίες με τους Γερμανούς, σέρνουν στη Δικαιοσύνη, σαν ύποπτους για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, εκείνους που αντιστέκονται και υπερασπίζονται τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

  *Οταν το οπλοστάσιο της προπαγάνδας αδειάζει, υπάρχει πάντα η πρόσφορη λύση της ποινικοποίησης των αγώνων για να μπορεί η εκάστοτε άρχουσα τάξη να υποτάσσει τους απεργούς. Υπάρχουν πάντα εισαγγελικές παρεμβάσεις έτοιμες να εξ-υπηρετήσουν το σύστημα, ιδιαίτερα όταν αυτό κινδυνεύει από την ασύμμετρη απειλή των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ»

  ΝΑΝΗ ΠΟΛΙΤΟΥ
  Αντιπρόεδρος ΕΔΟΠ-ΔΕΗ
  Υποψήφια Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: