Συγκέντρωση συμπαράστασης στος μετανάστες-απεργούς πείνας στα Χανιά

Έχοντας εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια και με δεδομένο ότι η ζωή των 15 απεργών πλέον βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο καλούμε σε Πανελλαδική Πορεία Συμπαράστασης στο κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου ( στα Προπύλαια στις 12:00), η οποία θα καταλήξει στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και φορέων θα καταθέσουν το αίτημα της επίλυσης του προβλήματος των 15 απεργών πείνας και αυτών που εκπροσωπούν.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=932280

ΧΘΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 04/12/08
από http://www.indy.gr

Πορεία για τους μετανάστες
και κατάληψη του Δημαρχείου

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες αργά το απόγευμα στα Χανιά, πορεία αλληλεγγύης στους 15 μετανάστες που συνεχίζουν για 24η μέρα την απεργία πείνας έξω από τις ΔΟΥ Χανίων, ζητώντας άδεια παραμονής και αξιοπρεπή διαβίωση στην Ελλάδα.
Ανθρωποι κάθε ηλικίας, εκπρόσωποι φορέων, ντόπιοι, μετανάστες αλλά και πολλοί φοιτητές, συγκεντρώθηκαν αρχικά στις 5 το απόγευμα απέναντι από τον χώρο που έχουν κατασκηνώσει οι μετανάστες, στο κτήριο Παπαδόπετρου και αργότερα ξεκίνησαν πορεία σε δρόμους της πόλης, πέρασαν από το Κουμ Καπί και από άλλα σημεία της πόλης και κατέληξαν το βράδυ στο δημαρχείο Χανίων του οποίου η κατάληψη, που ξεκίνησε το πρωί, συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ.
Όπως τόνισαν, οι 15 απεργοί πείνας για 24 ημέρες διατρανώνουν τα αιτήματά τους, ενώ ο κίνδυνος να φτάσει η υγεία τους σε μη αναστρέψιμο σημείο είναι υπαρκτός. Την ίδια στιγμή προσκρούουν συνεχώς στα κλειστά αφτιά του Υπουργείου Εσωτερικών.
Τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία ήταν υπέρ της νομιμοποίησης των μεταναστών και κατά των αντιμεναστευτικών πολιτικών.

Ο κούρδος μετανάστης Σαλίχ Χατί Σαρούν δήλωσε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχουμε δει τίποτα από τις αρχές. Είναι άνθρωποι που δεν ακούνε και απλά κάνουν τη δουλεία τους. Πρέπει κάποια στιγμή ο νομάρχης, ο δήμαρχος, η κυβέρνηση να ενδιαφερθούν αλλιώς θα έχουν θανάτους για να καμαρώνουν».
Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, «η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 15 μετανάστες απεργούς πείνας, προέβη σε κατάληψη του Δημαρχείου Χανίων. Προχωρήσαμε σε μια εξωθεσμική συλλογική δράση διαμαρτυρίας, καθώς θεωρούμε ότι αυτό αναλογεί στον δίκαιο αγώνα των μεταναστών, στην κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας τους και στην κοινωνική νομιμοποίηση που έχει αποκτήσει ο αγώνας αυτός στα Χανιά.

Στον χώρο του δημαρχείου από νωρίς το πρωί, βρισκόντουσαν 20 μετανάστες, κάτοικοι Χανίων οι οποίοι περίμεναν να ανοίξει το γραφείο αλλοδαπών, ώστε να εξυπηρετηθούν. Οι περισσότεροι από αυτούς, λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας, εδώ και καιρό αγωνιούν να εξυπηρετηθούν πριν τη λήξη της προθεσμίας των υποχρεώσεών τους, χάνοντας μεροκάματα. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης κατανοώντας την ιδιαιτερότητα του προβλήματος, ζήτησε να επιτραπεί παρά την κατάληψη η λειτουργία του γραφείου Αλλοδαπών, για όσο χρόνο απαιτούνταν για όλους τους παρευρισκομένους.

Στέλεχος της δημοτικής αρχής δεν δέχτηκε την πρόταση της Πρωτοβουλίας να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα γραφεία. Αντίθετα θέλησε να φέρει σε αντιπαράθεση τους παρευρισκόμενους μετανάστες με την Πρωτοβουλία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι μετανάστες θα πληρώσουν πρόστιμο καθώς τα χαρτιά τους θα θεωρηθούν εκπρόθεσμα.

Αυτό που πιθανώς «αγνοούσε»(;) το στέλεχος του δήμου είναι πως σύμφωνα με τον 3386/2005 (118-παρ.1) ένα γεγονός όπως η κατάληψη στην οποία προχωρήσαμε σήμερα στο δημαρχείο είναι νομικό γεγονός ανωτέρας βίας. Οπότε ουδεμία ευθύνη φέρουν οι μετανάστες πολίτες που ήρθαν να εξυπηρετηθούν στον δήμο. Ο δήμος οφείλει να παρέχει στους μετανάστες την ανάλογη βεβαίωση ότι δεν λειτούργησαν τα γραφεία λόγω της κατάληψης.

Έτσι οι μετανάστες ενημερώθηκαν από μέλη της πρωτοβουλίας και κατανόησαν την αναγκαιότητα της κινητοποίησης. Επιπλέον συζήτησαν μαζί μας για τη συνολική κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά μέσα από «σαδιστικές» πτυχές της γραφειοκρατικής οργάνωσης της μεταναστευτικής πολιτικής:
Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από αυτές τις καταγγελίες:

– Για την ανανέωση της άδειας παραμονής, κάθε άτομο ξεχωριστά ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης, πρέπει να καταβάλλει παράβολο αξίας 300 ευρώ κάθε 2 χρόνια. Επίσης για αυτά τα παράβολα και άλλες συναλλαγές παρέχεται μόνο μία απόδειξη, την οποία και απαιτεί το γραφείο Αλλοδαπών. Έτσι ο ενδιαφερόμενος στερείται της κατοχής κάθε αποδεικτικό στοιχείο πληρωμής αυτών των ποσών.

– Επίσης για τον ίδιο σκοπό, απαιτείται κάθε αλλοδαπός να προσκομίσει δικαιολογητικά (ένσημα) 150 ημερομισθίων για κάθε έτος. Αν ένας από τους δύο συζύγους μιας οικογένειας είναι άνεργος ή αδυνατεί να καταβάλλει αυτά τα ένσημα, τότε υποχρεούται να καλύψει τη διαφορά το άλλο μέλος. Επίσης αν κάποιος απασχολείται αποκλειστικά από έναν και μόνο εργοδότη, τότε αυτός πρέπει να δικαιολογήσει 200 ημερομίσθια αντί των 150. Ασχέτως αν ο εργοδότης δεν τα καλύπτει (κατάσταση που θεωρείται κανόνας στην αγορά εργασίας των αλλοδαπών και όχι μόνο).

– Στις περιπτώσεις που οι εργοδότες δεν «κολλάνε» ένσημα στους εργαζομένους, τότε αναγκαστικά ο εργαζόμενος πρέπει να αγοράσει με δικά του έξοδα τα ένσημα από το ΙΚΑ. Αυτά κοστίζουν 8.50 ευρώ τα φθηνότερα έως και 22 ευρώ τα ένσημα αγροτικής απασχόλησης ή βαρέων και ανθυγιεινών. Να τονίσουμε ότι τα αγορασμένα ένσημα δεν είναι συντάξιμα.

– Παράλληλα, ως όρος ανανέωσης της άδειας παραμονής, ορίζεται η ελάχιστη ετήσια φορολογική δήλωση των 8.500 ευρώ για άγαμους και 12.750 ευρώ για το σύνολο της οικογένειας των αλλοδαπών. Τα οποία και φορολογούνται κανονικά, χωρίς να εμπίπτουν στο αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ που ισχύει μέχρι τώρα για όλους τους Έλληνες πολίτες.

– Στην περίπτωση που κάποιο παιδί αλλοδαπών, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και δηλώθηκε με ληξιαρχική πράξη, δεν δηλωθεί εντός 1 εβδομάδος από τη γέννηση στο γραφείο του Δημαρχείου, τότε επιβάλλεται υψηλό πρόστιμο.

– Επιβολή προστίμου από τον Δήμο για μη δήλωση αλλαγής κατοικίας στο Δημαρχείο, ενώ έχει ήδη δηλωθεί στην εφορία.

– Όταν κάποιος μετανάστης εισέλθει στη χώρα και είναι κάτοχος διαβατηρίου, τότε έχει προθεσμία 1 μηνός να δηλώσει την ύπαρξη αυτού στο Δημαρχείο, ασχέτως αν το διαβατήριο έχει σφραγιστεί σε ελληνικό αεροδρόμιο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση ανανέωσης ληγμένου διαβατηρίου. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής (για την οποία δεν υπάρχει καμία ενημέρωση) οι μετανάστες καλούνται για άλλη μία φορά να πληρώσουν υψηλό πρόστιμο.
– Για όλα τα παραπάνω πρόστιμα και τις λοιπές απαιτήσεις – υποχρεώσεις, δεν υπάρχει καμία γραπτή ή προφορική ενημέρωση, παρά μόνο τη στιγμή που θα έρθει η σειρά τους να «εξυπηρετηθούν» από το γραφείο.
– Έγιναν παράπονα για το μικρό ωράριο λειτουργίας των γραφείων. Την Παρασκευή το γραφείο Αλλοδαπών είναι το μόνο που δεν λειτουργεί. Οι μετανάστες ανέφεραν πως χρειάζεται επιμόρφωση για ζητήματα μετανάστευσης σε υπηρεσίες του δήμου, που φαίνεται πως απαξιώνει τον μετανάστη».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Στο μεταξύ συνεχίζονται τα ψηφίσματα και οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στους μετανάστες:
– Η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση τονίζει ότι «με μοναδική αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση, αλλά και με πίστη στον κοινό αγώνα του αλληλέγγυου εργατικού, φοιτητικού και αντιπολεμικού κινήματος, και του πλήθους των σχημάτων, συλλογικοτήτων, οργανώσεων οι (15) μετανάστες συνεχίζουν για 22η μέρα της απεργία πείνας. Ένας αγώνας που πυροδοτήθηκε από την οργή και αγανάκτηση για την τεράστια εκμετάλλευσή τους από εργοδότες – κράτος – τοπική αυτοδιοίκηση και από την κατάρρευση του ονείρου των απελπισμένων για μια καλύτερη ζωή, που πνίγεται από τους δουλεμπόρους στα νερά του Αιγαίου, που φυλακίζεται από τις κατασταλτικές δυνάμεις στα Ευρωπαϊκά Γκουντάναμο, που ισοπεδώνεται από τις ολοκληρωτικές πολιτικές της Ε.Ε. και των ευρωπαίων ηγετών».
– Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Νομού Χανίων «εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους μετανάστες που βρίσκονται σε απεργία πείνας στην πόλη μας με αίτημα τη νομιμοποίησή τους. Ζητάμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους αφού είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους πριν από το 2004. Να μην είναι κριτήριο πότε εκδόθηκε το διαβατήριό τους. Το σωματείο θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των 15 μεταναστών που η ζωή τους βρίσκεται άμεσα σε κίνδυνο».
– Το σωματείο Οικοδόμων Νομού Χανίων «εκφράζει την ταξική του αλληλεγγύη στους μετανάστες που βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 11 Νοεμβρίου. Ζητά από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα νομιμοποίησής τους αφού τα χαρτιά τους τα είχαν καταθέσει πριν το 2004. Καλούμε τους Έλληνες και μετανάστες οικοδόμους σε κοινή πάλη για τα δικαιώματά μας».

Advertisements

0 Responses to “Συγκέντρωση συμπαράστασης στος μετανάστες-απεργούς πείνας στα Χανιά”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: