Βόλος: παρέμβαση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη

Βόλος: παρέμβαση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη
Τρίτη 10/3 στην πλατεία Αγίου Νικολάου μετά τις 18.00,
για την οικονομική ενίσχυση των προφυλακισμένων

Μήν αμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Τό μέλλον μας θά έχει πολύ ξηρασία

Τα γεγονότα που πυροδότησε η εκτέλεση του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελούν μια όαση στο ξηρό κοινωνικό τοπίο που διαμόρφωσαν από κοινού η «εκσυγχρονιστική» και «νεοσυντηρητική» λαίλαπα που πλήττουν χρόνια τούτο το αλωνάκι.
Η πανελλαδική, σχεδόν αυτόματη ανάφλεξη, το πολύβουο ανθρώπινο μελίσσι διαφόρων ηλικιών και κοινωνικών καταβολών που ζωντάνεψε τους δρόμους καθώς και πλήθος κατειλημμένων- απελευθερωμένων χώρων, με πολύμορφες δράσεις, προσέδωσε το χαρακτήρα ενός ζωντανού κινήματος στα γεγονότα. Άνθρωποι αυθόρμητα στο δρόμο δίχως κομματικά προστάγματα μιλήσαμε σαν ίσος προς ίσο σε ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις μέσα σε πανεπιστήμια, δημαρχεία, εργατικά κέντρα. Βιώσαμε την λαϊκή οργή να εκδηλώνεται ενάντια σε κρατικούς και καπιταλιστικούς στόχους.
Κρατάμε την ελπίδα ότι η επιστροφή στην “κανονικότητα” γίνεται για αρκετούς συνανθρώπους μας με αυξημένα τα κοινωνικά τους ανακλαστικά. Με διάθεση για διεκδικήσεις σε κάθε επιμέρους πεδίο της ζωής μα και στο σύνολό της. Τα γεγονότα του Δεκέμβρη πρόταξαν με βίαιο τρόπο ενώπιον όλων ένα καθρέφτη όπου μέσα του αναγκαστήκαμε να κοιτάξουμε με άλλα μάτια το τώρα και το χτες μας. Για το αυτοδιαχειριζόμενο εργαστήριο Μαυροσκουφίτσα είναι μια ευκαιρία επαναπροσδιορισμού.Τις μέρες της εξέγερσης νιώσαμε να αμφισβητούνται ανοιχτά από μεγάλα κοινωνικά στρώματα κυρίαρχες αντιλήψεις και θεσμοί και είδαμε βήματα προς την αυτοοργάνωση και τις αντιιεραρχικές δομές. Τα παραπάνω ζητήματα αποτέλεσαν από τη δημιουργία της Μαυροσκουφίτσας βασικές αρχές και επιδιωκόμενους πολιτικούς στόχους.
Νιώθουμε πως το εργαστήριο Μαυροσκουφίτσας από την αρχή μιλούσε για την απαραίτητη, στοιχειώδη προετοιμασία μιας εναλλακτικής συνεργατικής οργάνωσης της κοινωνίας απέναντι στις καπιταλιστικές δομές που είτε καταρρέουν από την απληστία και τη διαφθορά, που ο ίδιος ο καπιταλισμός γεννά, είτε ανατρέπονται από μαζικές κοινωνικές δυνάμεις. Μας φανερώνεται έτσι η ανάγκη για μεγαλύτερα και σταθερότερα βήματα προς την συλλογική υλοποίηση των επιθυμιών μας και την προπαγάνδιση των κινητήριων για εμάς αρχών και μέσα από σειρά αλληλέγγυων δράσεων.
Στη διάρκεια αυτού του κοινωνικού αγώνα η κεντρική εξουσία με όργανά τους εισαγγελείς, ανακριτές και αστυνομία προσπάθησε μάταια να καταστείλει την εξέγερση συλλαμβάνοντας στο σωρό, συνήθως άσχετους με τις διαδηλώσεις πολίτες, ή ακόμα και προληπτικά (Πτολεμαΐδα, όπου και απαγορεύει τη δημόσια συνάθροιση)! Ξυλοκοπάει ανελέητα όσους προσαγάγει, αλλά και δικηγόρους, φωτορεπόρτερ και περαστικούς που συμπαραστέκονται. Πανελλαδικά συλλαμβάνονται πάνω από 280 πολίτες με στημένα πανομοιότυπα κατηγορητήρια και παραμένουν προφυλακισμένοι τουλάχιστον 16, ενώ στη Λάρισα 19 (εκ των οποίων οι 12 είναι παιδιά ηλικίας 14 έως 16 ετών) διώκονται με τον τρομονόμο. Στο Βόλο συλλαμβάνονται σε μέρα που δεν είχε πορεία και σε χώρο μακριά από το κέντρο 6 άτομα (εκ των οποίων οι 5 είναι ανήλικοι). Σύμφωνα δε με τη Δ/νση Αλλοδαπών, σε απάντησή της προς τη Διεθνή Αμνηστία, μέσα στο διάστημα 6/12 με 17/12 έγιναν 130 συλλήψεις μεταναστών, από τους οποίους τουλάχιστον 50 απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους να έχουν διερμηνέα και δικηγόρο. Εκτός αυτών, ενεργοποιούνται παρακρατικοί μηχανισμοί, οι οποίοι μαχαιρώνουν (Λάρισα), χτυπούν (Ζωγράφου), πυροβολούν (Περιστέρι) όσους συνεχίζουν να αντιστέκονται. Παράλληλα, σε Πάτρα και Λάρισα εμφανίστηκαν οργανωμένα «αγανακτισμένοι πολίτες» εναντίον διαδηλωτών, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο σύντροφος Ηλίας Νικολάου βρισκόμενος σε μια περιοχή όπου σημειώθηκε εμπρησμός, αυτόματα αυτό μετατράπηκε σε επ’ αυτοφώρω σύλληψη με μόνο στοιχείο την παρουσία του εκεί γύρω και με μοναδική του ενοχή ότι ανήκει στον αναρχικό-επαναστατικό χώρο.
Ανεξάρτητα από τις αποδιδόμενες κατηγορίες θεωρούμε πως το μεγάλο πλήθος των δράσεων που αναπτύχθηκαν μας βρίσκει σύμφωνους και οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στο σύνολό των διωκόμενων. Οι κυριλέ βιτρίνες των τοκογλύφων τραπεζιτών είναι πολιτικός και βαθιά συμβολικός στόχος. Τα πολυκαταστήματα της άμετρης κατανάλωσης και της καταρρέουσας ευημερίας απέχουν πολύ από αυτό που εμείς ονομάζουμε ανθρώπινο μέτρο. Οι επιθέσεις στα αστυνομικά τμήματα έδωσαν μια κοινωνική απάντηση στο “μακρύ χέρι του νόμου”, την καθημερινά αυθαίρετη δράση του με κορύφωσή την εκτέλεση ενός ακόμη 15χρονου.
Επειδή είναι ντροπή να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ασύδοτοι μαντέληδες, ρουσόπουλοι, βουλγαράκηδες και τα άλλα τρωκτικά της κυρίαρχης πολιτικής και να είναι στην φυλακή μοντέρνοι Γιάννη Αγιάννηδες για απαλλοτριώσεις σε πολυκαταστήματα.
Επειδή είναι ντροπή οι δεκάδες νοματαίοι που τρώνε τα χρήματα της υγείας μας (siemens, εφραίμ και όσοι δεν θα μάθουμε ποτέ) να μην χαρακτηρίζονται συμμορία και να διώκονται με τον τρομονόμο μαθητές και μαθήτριες.
Επειδή οι διωκόμενοι είμαστε εμείς.
Επειδή οι διωκόμενοι ήταν τα χέρια μας.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΠΑΥΣΗ ΚΑΘΕ ΔΙΩΞΗΣ
ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αυτοδιαχειριζόμενο εργαστήρι αλληλεγγύης «μαυροσκουφίτσα»

Advertisements

0 Responses to “Βόλος: παρέμβαση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: