ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Καμελιών 26, Π. Ψυχικό 154 52, Αθήνα τηλ.: +30 210 67 11 349 Ποσειδώνος 4, 542 50, Θεσ/νίκη, τηλ.: +30 2310 328 791 e-mail: info@antigone.gr – www.antigone.gr

 

 

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

 

 

                                                                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 19/3/09

                                                                                                             

 

Το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» διαπιστώνει ότι η φετινή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού συμπίπτει με μια πρωτοφανή έξαρση ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών. Αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής κακομεταχείρισης (π.χ. Πάτρα) και θλιβερά πογκρόμ εκ μέρους οργανωμένων ακροδεξιών ομάδων τόσο σε κεντρικούς αστικούς χώρους όσο και σε λαϊκές γειτονιές (π.χ. Άγιος Παντελεήμονας) αποδεικνύουν την ολοσχερή αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο του ρατσισμού, που αποτελεί σήμερα μια από τις σοβαρότερες μορφές κοινωνικής παθογένειας στην Ελλάδα. Περιστατικά με θύματα μετανάστες εξακολουθούν να υποβαθμίζονται συστηματικά από τα περισσότερα ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα δίδεται έμφαση με ανεπίτρεπτες γενικεύσεις, κινδυνολογίες και υπερβολές όταν πρόκειται για παραβατικές πράξεις αλλοδαπών. Η περίοδος που διανύουμε τελεί υπό τη βαριά σκιά του ανεξιχνίαστου ακόμη εγκλήματος που συντελέσθηκε κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα  Η ωμή αυτή πράξη βίας συμπυκνώνει σημειολογικά στην ακραία εκδοχή της όλες τις πτυχές της διαρκούς εργοδοτικής τρομοκρατίας ενάντια σε μετανάστριες που διεκδικούν δικαιώματα, ιδίως σε ευπαθείς τομείς, όπως ο καθαρισμός χώρων ή η οικιακή εργασία, όπου οργιάζει η ασυδοσία και η εκμετάλλευση σε βάρος τους.

 

Κεντρικό στοιχείο της φετινής επετείου αποτελούν οι ολοένα αυξανόμενες «επιχειρήσεις – σκούπα», συνήθως στηριζόμενες αυθαίρετα στο χρώμα των «υπόπτων» (κατά παράβαση κάθε τεκμηρίου αθωότητας) καθώς διεξάγονται με ζήλο από αστυνομικές δυνάμεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των μεγάλων αστικών κέντρων και της υπαίθρου σε μια προσπάθεια να τονωθεί τεχνητά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, δεδομένου ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης φουντώνουν οι ξενόφοβες και ρατσιστικές προσεγγίσεις. Το Κέντρο «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» αντί για όξυνση της καταστολής προτείνει να υποστηριχτεί ολόθερμα το αίτημα των μεταναστευτικών κοινοτήτων για διεύρυνση των διαδικασιών νομιμοποίησης των μεταναστών και για μια νέα μαζική νομιμοποίηση, ένα μέτρο το οποίο εκτός της ανθρωπιστικής του διάστασης θα μπορούσε να πλήξει στη ρίζα τους τα κοινωνικά αίτια της εγκληματικότητας, η οποία εμφανίζεται πολλές φορές ως η μόνη λύση για ανθρώπους που ζουν σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργηθούν θεσμοί πολιτικής εκπροσώπησης των μεταναστών και προγράμματα ουσιαστικής κοινωνικής ένταξης.

 

Και ενώ τα πάθη των μεταναστών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, δεν απουσιάζουν και φέτος καταγεγραμμένες περιπτώσεις ποικίλων παραβιάσεων δικαιωμάτων αρκετών ευπαθών ομάδων. Το δικαίωμα των Ρομά τόσο σε αξιοπρεπή προσωρινή μετεγκατάσταση όσο και σε οριστική στέγαση εξακολουθεί να μη γίνεται σεβαστό από τους πολιτειακούς άρχοντες, οι αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να συνωθούνται ή / και να ξυλοκοπούνται για να υποβάλουν αιτήσεις που κατά κανόνα απορρίπτονται, η διακίνηση, εμπορία κι εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών ανθούν στο έπακρο, ενώ οι δεκάδες χιλιάδες εκτός Θράκης Μουσουλμάνοι βλέπουν τα χρόνια να περνούν χωρίς να αποκτούν αναγνωρισμένο τόπο τέλεσης λατρευτικών καθηκόντων. Παράλληλα, συσσωρεύονται δίχως πρακτικό και θεσμικό αντίκρισμα σοβαρά κείμενα διεθνών οργανισμών που επικρίνουν τεκμηριωμένα την Ελλάδα για έλλειψη σεβασμού στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των μειονοτήτων, ενώ τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν εξαιρεθεί ρητά από τη θεσμική κατοχύρωση της ελεύθερης συμβίωσης κατά παράβαση του εγχώριου και διεθνούς δικαίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Το Κέντρο ΑΝΤΙΓΟΝΗ φρονεί ότι ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως η σημερινή θα πρέπει από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών να συνεχιστούν αμείωτες οι προσπάθειες για την καταπολέμηση κάθε μορφής ρατσιστικών διακρίσεων που απειλούν την αρχή της ισότητας και τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των ανθρώπων.

 

 

                                                           

Advertisements

0 Responses to “ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: