Πού αποσκοπούσε η κατεδάφιση του καταυλισμού των προσφύγων στην Πάτρα;

Πού αποσκοπούσε η κατεδάφιση του καταυλισμού των προσφύγων στην Πάτρα;

ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΠΟΧΗ» ΣΤΙΣ 19 ΚΑΙ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Πού αποσκοπούσε η κατεδάφιση του καταυλισμού και η εκδίωξη των προσφύγων από την Πάτρα;

Οι σκηνές που ζήσαμε στον προσφυγικό καταυλισμό το ξημέρωμα της περασμένης Κυριακής θα μπορούσαν να αποτελούν εικόνες σουρεαλιστικής ταινίας – άλλωστε ζήτησε πλάνο ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος. 4 διμοιρίες ΜΑΤ σταλμένες από την Αθήνα, συν η τοπική αστυνομική δύναμη με κλούβες και περιπολικά δημιούργησαν σιδηρό παραπέτασμα. Εντός του κλοιού πάνοπλοι αστυνομικοί με τα όπλα και τα γκλομπς ανά χείρας και όχι στις θήκες τους, συνεπικουρούμενοι από εκπαιδευμένους σκύλους, ενημέρωναν 200 ταλαίπωρους Αφγανούς, στην πλειοψηφία τους εφήβους, για τις «επιλογές» τους. Εκτός του κλοιού ένα απειλητικό τείχος ασπίδων απωθούσε με γελοία σπουδή τις ελάχιστες δεκάδες Πατρινών που προσέτρεξαν. Ένας ολόκληρος στρατός απέναντι σε λίγους ξυπόλητους…
Και μετά τη βίαιη εκκένωση ακολούθησαν οι μπουλντόζες, τα φορτηγά και η άκρως κινηματογραφική παράδοση του ισοπεδωμένου πλέον χώρου στις φλόγες. Τις φλόγες μιας πολύ βολικής πυρκαγιάς που κατάργησε στα γρήγορα τα κωλύματα της καταστροφής του τζαμιού που λειτουργούσε στον καταυλισμού.
Δεν ήταν κινηματογραφική ταινία, όμως. Οι 150 άνθρωποι απήχθησαν και η τύχη τους αγνοείται. Εκτός των 35-40 Αφγανών με ροζ κάρτα που οδηγήθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης και άλλων τόσων παιδιών που κατευθύνθηκαν προς Κόνιτσα, οι υπόλοιποι πιθανότατα μοιράστηκαν σε αστυνομικά κρατητήρια ανά τη χώρα (υπάρχουν πληροφορίες τουλάχιστον για τα κρατητήρια του Αγρινίου αλλά η αστυνομία αρνείται επίσημη ενημέρωση).
Δεν ήταν, επίσης, κινηματογραφική ταινία η σωρεία των παρανομιών που καταγράφηκαν εκείνα τα χαράματα. Οι δικηγόροι και οι γιατροί εμποδίστηκαν βίαια να προσφέρουν τις φροντίδες τους στους πρόσφυγες. Ο εισαγγελέας κρυβόταν. Έλληνες πολίτες συνελήφθησαν προληπτικώς (και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά το πέρας της στρατιωτικής επιχείρησης χωρίς κατηγορίες βέβαια). Κυρίως, όμως, παρακωλύθηκε το συνταγματικό μας δικαίωμα να ελέγξουμε το βαθμό τήρησης των συνταγματικών επιταγών που ολοφάνερα καταστρατηγούνταν.
Κι εφόσον τίποτα σε αυτή την ιστορία δεν είναι κινηματογραφική ταινία, δεν υπάρχει και «τέλος». Αφγανοί, Σομαλοί , Παλαιστίνιοι πρόσφυγες πολέμου θα συνεχίσουν να καταφτάνουν στις πόλεις μας σε ολόκληρη την Ευρώπη, γιατί οι πατρίδες τους είναι κατεστραμμένες από την αδυσώπητη οικονομική εκμετάλλευση και τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης. Θα φτιάχνουν εξ ανάγκης ελεεινούς καταυλισμούς γιατί η πολιτική μας ηγεσία -κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση- δεν εκπληρώνει τις ρητές υποχρεώσεις της απέναντι τους: μέριμνα για αξιοπρεπή διαβίωση, αναγνώριση καθεστώτος πρόσφυγα βάσει των διεθνών συνθηκών και χορήγηση ασύλου. Θα στήνονται πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον τους και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί θα ενισχύονται υποκαθιστώντας τις πολιτικές λειτουργίες και καταργώντας το δημοκρατικό έλεγχο. Καταστάσεις δηλωτικές του αυταρχικού κράτους, που θα ήταν αδιανόητες στο παρελθόν, συναντούν σήμερα ευρεία κοινωνική συναίνεση και αυτή η μεταστροφή οικοδομήθηκε οργανωμένα τις τελευταίες δεκαετίες (ακόμα και η Αριστερά απέφυγε να αντιδράσει τον καιρό της παρωδίας της δίκης της «17Ν», ακόμα και η Αριστερά διχάστηκε στην πρόσφατη Δεκεμβριανή εξέγερση). Δεν είναι τελικά οι πρόσφυγες στόχος της κυβερνητικής πολιτικής. Οι πρόσφυγες είναι απλώς το πρόσχημα για την εντεινόμενη περιστολή της δημοκρατίας μας και των ελευθεριών μας, όπως κάποτε άλλοτε ήταν οι «τρομοκράτες» ή κάποτε παλιότερα οι κομμουνιστές ή οι Εβραίοι. Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι εργατικοί αγώνες με τελευταίο θύμα-σύμβολο την Κωνσταντίνα Κούνεβα, το μαθητικό-εκπαιδευτικό κίνημα με θύμα-σύμβολο τον Νίκο Τεμπονέρα, το νεολαιίστικο κίνημα με θύμα-σύμβολο (άθελά του) τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, η οργανωμένη πολιτική δράση με θύμα-σύμβολο τον Κώστα Αγαπίου. Στόχος είναι η κοινωνική και πολιτική μας συνείδηση, γιατί μόνο αυτή μπορεί να πολεμήσει την κατίσχυση της αγοράς και του κεφαλαίου επί των κοινωνιών μας.
Γι’ αυτό, όταν φωνάζουμε «είμαστε όλοι πρόσφυγες» δεν (πρέπει να) είναι μόνο έκφραση αλληλεγγύης στους πλέον κολασμένους αυτής της γης (πρέπει να) είναι και μήνυμα αγώνα που απλώνει χέρι βοηθείας στο «δικό μας» μικροαστικό περιβάλλον που κινδυνεύει να ξεπέσει σε πέμπτη φάλαγγα του νεοφασισμού.

Νάντια Κουλουμπή
Μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας

Αποχώρησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από τη νέα διαδικασία χορήγησης ασύλου στη Ελλάδα

Συνέβη και αυτό στην Ελλάδα των όχι απλώς «μειωμένων» αλλά σχεδόν εκμηδενισμένων πια «προσδοκιών». Η Ύπατη Αρμοστεία εκπέμπει SOS! Στο δελτίο τύπου της η Ύπατη Αρμοστεία καταγγέλλει ότι οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 «δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.» Παρ’ όλα αυτά, στο Δελτίο Τύπου επισημαίνεται πως η Ύπατη Αρμοστεία «θα συνεχίσει τη στενή της συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές όσον αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση, την παροχή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και νομικής συμβουλευτικής, την παρακολούθηση της διαδικασίας αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα όπως αρμόζει στο ρόλο της, και την υποβολή προτάσεων και συστάσεων προς την Κυβέρνηση για μελλοντικές βελτιώσεις.»

Με την αφορμή αυτή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Ν. Τσούκαλης κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:
o Σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα στην Ελλάδα;
o Πότε θα εναρμονιστεί το νομικό μας πλαίσιο με τα διεθνή δεδομένα για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου;
o Πως προτίθεται να ερευνήσει τα χιλιάδες αιτήματα ασύλου που εκκρεμούν, μετά την αποχώρηση της Υπάτης Αρμοστείας;
o Πότε θα σταματήσει να παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, που δεν υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο;
Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος σε δήλωσή του τόνισε, μεταξύ άλλων ότι το Προεδρικό Διάταγμα του 2009 «δεν εξασφαλίζει στοιχειώδεις εγγυήσεις, ανθρώπινες για όσους ζητάνε πολιτικό άσυλο. Εδώ μας έχει οδηγήσει η τερατογένεση από τη συνάντηση Ν.Δ. και ΛΑΟΣ καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να εφαρμόσει όλες τις σχετικές διατάξεις και κριτήρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες».

Θανάσης Τσακίρης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

 
Σύμφωνα με το Π.Δ. 267/1998, άρθρο 1, τα αυθαίρετα κατεδαφίζονται μόνο με την ευθύνη της αρμόδιας πολεοδομίας αφού προηγηθεί αυτοψία και πρωτόκολλο αυθαιρέτων κατασκευών και κοινοποιηθεί στους αυθαιρετούντες. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσβάλλει το πρωτόκολλο (εντός 30 ημερών) στην αρμόδια επιτροπή της πολεοδομίας . Αν υπάρξει προσφυγή κατά του πρωτοκόλλου και γίνει δεκτή, η έκθεση αυτοψίας και το πρωτόκολλο ακυρώνονται. Μπορεί όμως ο Νομάρχης ή οι καταγγέλοντες τα αυθαίρετα να ασκήσουν ένδικο μέσο κατά της απόφασης της επιτροπής . Εν προκειμένω για τα αυθαίρετα χαρτόσπιτα των Αφγανών στις 21.1.2008 εκδόθηκε, κατόπιν αιτήσεως εργολάβων οικοπεδούχων της περιοχής Ηρώων Πολυτεχνείου, έκθεση αυτοψίας και πρωτόκολλο κατεδάφισης 150 χαρτόσπιτων . Αιφνιδιαστικά και μέσα σε δύο μέρες, με το πρωτόκολλο ως πρόσχημα (χωρίς να περιμένουν την πάροδο της προθεσμίας των 30 ημερών) Νομαρχία, αστυνομία και μπουλντόζες (άγνωστο σε ποιους ανήκαν) κατεδάφισαν καμιά δεκαριά χαρτόσπιτα κι έδωσαν άτυπη προθεσμία δέκα ημερών να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από τα υπόλοιπα . Ακολούθησε μαζική διαδήλωση στις 29.1. 2008 των Αφγανών και των αλληλέγγυων, ίσως και ευαισθησία των αρχών απέναντι στο πρόβλημα και αναδίπλωσή τους . Ο καταυλισμός παραμένει.
Κατά του πρωτοκόλλου ασκείται προσφυγή και στις 9 Μαΐου 2009 εκδικάζεται. Η αρμόδια πολεοδομία αποφασίζει να απέχει από ενέργειες κατεδάφισης του καταυλισμού διότι ο καταυλισμός στοιχειωδώς ικανοποιεί ανάγκες ανθρώπων που εξ ανωτέρας βίας ζουν εκεί. Είναι μια απόφαση της επιτροπής της Πολεοδομίας που εμπεριέχει την γενική αρχή της χρηστής διοικήσεως του Διοικητικού Δικαίου, που σημαίνει ότι η διοίκηση δεν μπορεί να ενεργεί κατά των χρηστών ηθών και ότι θα πρέπει να συγχωρεί παρανομίες ήσσονος σημασίας, αν οι παρανομίες αυτές διαφυλάσσουν το ύψιστο (υποτίθεται) ανθρώπινο δικαίωμα της αστικής δημοκρατίας , του δικαιώματος της ζωής . Οι αρχές δεν ασκούν ένδικα μέσα κατά της απόφασης και συνεπώς η απόφαση ακυρώνει το πρωτόκολλο κατεδάφισης . Με την απόφαση αυτή λοιπόν παύει να ισχύει η έκθεση αυτοψίας και το πρωτόκολλο κατεδάφισης και πρέπει οι αρχές να βρουν τρόπο φιλοξενίας των προσφύγων. Άλλωστε απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου (Δεκέμβριος 2006) έλεγε ότι πρέπει να βρεθεί χώρος φιλοξενίας και μετά να κατεδαφισθεί ο καταυλισμός. Αυτό υποστήριζε και ο Περιφερειάρχης , αυτό και η κυβέρνηση.
Οι τακτικές ωστόσο των αρχών, τα ψέματα, οι παλινωδίες, η ανεκδιήγητη στάση του ηγεμονεύοντος στο νομό Αχαΐας ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ είχε ως συνέπεια να ενθαρρύνονται ρατσιστικά σύνδρομα και καλοπερασικισμού διαφορών «περιοίκων» απανταχού του Νομού Αχαΐας κι έτσι όπου επιθανολογείτο ότι θα δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας, οι περίοικοι της περιοχής αυτής πατούσαν πόδι ώστε αφενός μεν να μην δημιουργείται χώρος φιλοξενίας και να παραμένει, με ευθύνη των αρχών, ο καταυλισμός των Αφγανών στην Ηρώων Πολυτεχνείου. Βρομερός βέβαια , τρισάθλιος και απάνθρωπος. Μέχρι που στις 12 Ιουλίου 2009 στράτευμα φουσκωτών, μπουλντόζων, δεκαπέντε τουλάχιστον φορτηγών κατέλαβε τον καταυλισμό. Τις προηγούμενες ημέρες με βία , απειλές και συλλήψεις τον άδειαζαν σιγά σιγά . Ήταν ένα πονηρό και ύπουλο πογκρόμ . Ο καταυλισμός κατελήφθη σχεδόν άδειος.
Το νομικό τους στήριγμα δεν το λένε. Αν είναι η απόφαση της πολεοδομίας της 21ης Ιανουαρίου 2008 είχε ανακληθεί και δεν ίσχυε. Αν ήταν απόφαση του Νομάρχη, ήταν άκυρη διότι δεν είναι αρμόδιος για κατεδάφιση αυθαιρέτων σύμφωνα με το Π.Δ. 267/1998 . Αυτός μόνο εγκρίνει τη δαπάνη κατεδαφίσεως. Αν ήταν απόφαση του Περιφερειάρχη κι αυτός δεν ήταν αρμόδιος αφού το μόνο που δικαιούται είναι να βάλει τα έξοδα κατεδαφίσεως αν δεν τα’ χει ο Νομάρχης . Ότι και να ήταν όμως θα έπρεπε να επιδοθεί ή κοινοποιηθεί η απόφαση στους αυθαιρετούντες με τα σχετικά έγγραφα μήπως ασκήσουν ένδικο μέσο ή μήπως φύγουν και μόνοι τους. Τούτο απορρέει από την αρχή του Συντάγματος και του Διοικητικού Δικαίου περί ακροάσεως οποιοδήποτε πολίτη Έλληνα ή ξένου πριν επέλθει ενέργεια εις βάρος του. ο Κωδ. Διοικητικής διαδικασίας σαφώς απαιτεί κοινοποίηση προ οποιασδήποτε πράξεως εκτελέσεως .
Μόνο στην αρχή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» υπάκουσε αυτή η πάνοπλη εκστρατεία των νόμιμων φουσκωτών. Κι όμως οι αρχές της Αστικής Δημοκρατίας, το αεράκι της οποίας μας φυσά, λέει να δίνουμε δικαιώματα του Νόμου ακόμη και στο διάβολο (Βολταίρος). Αυτός ο καταυλισμός βέβαια δε θα έπρεπε να υπάρχει προ πολλού, θα έπρεπε να είχαν μεταστεγασθεί οι πρόσφυγες σε χώρο ανοιχτό φιλοξενίας. Φαίνεται όμως ότι στο όλο εγχείρημα των αρχών να μην δημιουργείται χώρος φιλοξενίας, θεωρήθηκε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των απανταχού περιοίκων υπέρτερο του δικαιώματος στη ζωή. Και έτσι παραβιάσθηκαν ακόμα και αυτές οι αρχές της αστικής δημοκρατίας. Ακόμα κι’ αυτές !!!
Κάτι ακόμα: Με προβληματίζει η ποιότητα σχολίων έγκυρων δημοσιογράφων που υποβάλλουν την ιδέα ότι οι αλληλέγγυοι ενδιαφέρονται για την νομιμότητα του καταυλισμού κι όχι για την τύχη των προσφύγων αλλά και των Ελλήνων πέριξ αυτού. Είναι λάθος . Φωνάζαμε εξ αρχής για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας και καταγγείλαμε τις αρχές για την «περίβλεπτη» απουσία τους . Αλλά κράτος και τοπική εξουσία έπαιζαν τένις με μπαλάκι τον καταυλισμό. Όσο όμως διαρκούσε το παιχνίδι αυτό θα ήταν απάνθρωπο να μην βοηθάμε με νερό και τροφή τους πρόσφυγες του καταυλισμού.

Βασίλης Λαδάς (συγγραφέας-δικηγόρος)

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κου ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 
20/7/2009
Είναι προκλητικό να μιλά η κυβέρνηση για θετικές αλλαγές στο θέμα του Ασύλου για τους πρόσφυγες (όταν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποχωρεί από τη διαδικασία καταγγέλλοντας την), για Κέντρα Φιλοξενίας (όταν ετοιμάζει κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης) και για προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της μετανάστευσης με σεβασμό των δικαιωμάτων του Ανθρώπου (όταν έχει πλήρως υποταχθεί στις ξενοφοβικές αντιλήψεις του ΛΑΟΣ).

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, σχετικά με τη μεταφορά αλλοδαπών από τον καταυλισμό της Πάτρας κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο κ. Τσούκαλης αναφέρει μεταξύ άλλων:
»…Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα φιλοξενίας τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και ότι η πλειονότητα των αλλοδαπών προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Πόσοι μετανάστες απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό, πόσοι από αυτούς ήταν ανήλικοι, νομιμοποιημένοι (ροζ κάρτα, αίτηση ασύλου) και χωρίς έγγραφα και που μεταφέρθηκαν κάθε μια από τις παραπάνω ομάδες; Όσον αφορά τους ανηλίκους εάν έχουν γίνει ενέργειες για οικογενειακή επανένωση και ορισμό Επιτρόπων; Γνωρίζετε πόσοι μετανάστες βρίσκονται διασκορπισμένοι και χωρίς τόπο διαμονής στην Πάτρα και πως σκοπεύετε να διαχειριστείτε το πρόβλημα; Ζητούμε επιπλέον την κατάθεση του ονομαστικού καταλόγου του συνόλου των αλλοδαπών που ελέγχτηκαν.»

Ο ερωτών βουλευτής
Νικόλαος Τσούκαλης

Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών Πάτρας σε ανακοίνωσή της μιλά για «μέρες μεσοπολέμου στην Πάτρα». Θεωρεί ότι «η υιοθέτηση από την κυβέρνηση της πιο σκληρής ακροδεξιάς στάσης απέναντι στους πρόσφυγες της Πάτρας, δηλαδή η ισοπέδωση του καταυλισμού χωρίς τη λήψη οποιασδήποτε πρόνοιας για τους κατοίκους του, δεν αφήνει αμφιβολίες ότι επιταχύνεται η διολίσθηση προς έναν ιδιότυπο νέο ολοκληρωτισμό.» Σημειώνει, τέλος, ότι «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν είναι επείγουσα η μαζική συστράτευση για να αναχαιτιστεί η ρατσιστική επίθεση κράτους και παρακράτους. Οι πρόσφυγες δεν είναι και δεν θα μείνουν μόνοι !»
Από την άλλη πόλη των αντιρατσιστικών αγώνων, τα Χανιά, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «χωρίς μεταναστευτική πολιτική που θα σέβεται τον άνθρωπο, δεν θα λυθεί κανένα πρόβλημα και αύριο τα προσφυγόπουλα θα είναι πάλι εδώ. Γιατί ο πόλεμος είναι χειρότερος από τη φτώχεια και την πατροπαράδοτη ελληνική “φιλοξενία”. Αν δεν αντιδράσουμε όλοι σε αυτό τον έρποντα εκφασισμό της κοινωνίας μας, μαύρες μέρες μας περιμένουν όλους, μα ΟΛΟΥΣ, γιατί σήμερα είναι στο στόχαστρο οι μετανάστες ως δήθεν υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση, που άλλοι δημιούργησαν, αύριο όμως θα ήμαστε όλοι».
Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ εκτιμά ότι «το εγκληματικό αυτό πογκρόμ έχει τη συναίνεση του ίδιου του υπουργού κ. Μαρκογιαννάκη», τον οποίο και καλεί να παραιτηθεί, «προτού ο φανατισμός με τον οποίο προωθεί την ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ γκρεμίσει και τα τελευταία υπολείμματα δημοκρατικού κράτους δικαίου.»
Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το ΝΑΡ θεωρούν ότι «η απάντηση μπορεί και πρέπει να δοθεί μέσα από το μαζικό και μαχητικό κίνημα της νεολαίας και των εργαζομένων που θα παλεύει να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι» και για να μη συμμετέχει η Ελλάδα σε αυτούς, για «νομιμοποίηση όλων των μεταναστών τώρα», για πλήρη «εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα για τους μετανάστες, για «άσυλο και στέγη στους μετανάστες», για «ελευθερία μετακίνησης» και αποτροπή των «στρατοπέδων συγκέντρωσης».
Επιμέλεια: Θ.Τ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ο μεγάλος σκηνοθέτης μας, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, δεν μπορούσε να μείνει έξω από το δράμα και τον αγώνα των προσφύγων. Πέρασε από το χώρο του κατεστραμμένου καταυλισμού, μίλησε με πολίτες και τοπικούς παράγοντες καθώς και με τους/τις ακτιβιστές/τριες που κινητοποιούνται στο πλευρό των προσφύγων. Κατόπιν, την Παρασκευή το μεσημέρι στα γραφεία της Κίνησης Υποστήριξης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών στην Πάτρα έδωσε συνέντευξη τύπου για να μιλήσει για όλα αυτά που συνέβησαν. Εξέφρασε την πλήρη και έντονη διαφωνία του για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την ολοσχερή καταστροφή του καταυλισμού. Τόνισε ότι οι καταυλισμοί είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίοι και η καταστολή και οι διώξεις δεν δίνουν λύση. Αντιθέτως, είπε ότι χρειάζεται άλλη προσέγγιση που να αφορά τόσο το εθνικό όσο και το Ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν ρωτήθηκε για την στάση των διανοουμένων στο ζήτημα τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει εντονότερη κινητοποίησή τους επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί σε εποχές δύσκολες που θέλει πολύ ατομικό θάρρος. Τέλος, ζήτησε μαρτυρίες, υλικό και εικόνες για να σκηνοθετήσει τη νέα ταινία του πάνω στο θέμα των προσφύγων.

Θ.Τ.

Μια μαρτυρία από το πογκρόμ

«…Ωρα 6 το πρωί της Κυριακής. Ντυθήκαμε στα γρήγορα και ξεκινήσαμε με ένα αυτοκίνητο για τον καταυλισμό. Στη διασταύρωση της παραλιακής οδού Όθωνος-Αμαλίας με τη σιδηροδρομική γραμμή Πατρών-Αθηνών το περιπολικό μας κλείνει το δρόμο (Ηρώων Πολυτεχνείου-Λιμενικός Σταθμός <Παναγιώτης Κανελλόπουλος>).
Στρίβουμε και ανεβαίνουμε την Αράτου και μετά ξανά στην Αγίου Ανδρέου. Στην Έλληνος Στρατιώτου βρίσκουμε και άλλα μέλη της Κίνησης που προσπαθούν να φτάσουν στον καταυλισμό.Ήδη φαίνονται μερικοί Αφγανοί που έχουν εκδιωχθεί και περπατούν κι αυτοί κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής μη γνωρίζοντας πού πρέπει να πάνε. Στρίβουμε στη λεωφόρο Κανελλοπούλου και κατεβαίνουμε στην παραλιακή. Πάλι ένα περιπολικό μας κόβει το δρόμο. Παρκάρουμε σε πάρκινγκ δίπλα στο κύμα. Φτάνουμε περπατώντας στον καταυλισμό. Μας περιμένουν 6 διμοιρίες ΜΑΤ (γαλάζιες και πράσινες φόρμες). Οι συγκεντρωμένοι είμαστε 21 άτομα. Ίσα που φτιάχνουμε σωματείο. Η αναλογία ΜΑΤ/Πολίτες είναι 7 προς 1. Στο μεταξύ έχουν συλλάβει σε άλλα σημεία 5 νέους/ες που προσπαθούσαν να φτάσουν στον καταυλισμό. Προκλητικοί οι <αρχηγοί> της αστυνομίας που νοιώθουν πια ότι επιτέλους <αυτοί είναι το κράτος>. Πουθενά ο εισαγγελέας. Πουθενά υπεύθυνοι της νομαρχίας, της περιφέρειας και του δήμου με πρωτόκολλα κατεδάφισης. Μόνο μετά από πιέσεις μας και λόγω της παρουσίας τηλεοπτικών καμερών έφτασε ανώτερο στέλεχος της Περιφέρειας και επιδείκνυε δημαγωγικά κάποια χαρτιά. Πουθενά υπεύθυνοι κοινωνικής πολιτικής των τοπικών και νομαρχιακών αρχών. Άρχισαν να καταφτάνουν επιταγμένα πούλμαν. Ακούμε την εξής έντονη στιχομυθία:
Κάποιος <αστεράτος> αστυνομικός: <Ήρθες επιτέλους>
Οδηγός πούλμαν: <Ναι, αλλά δεν έχω βάλει πετρέλαιο. Πού θα πάμε τελικά;>
<Αστεράτος> αστυνομικός: <Τι λες, ρε βλάκα; Δεν έχεις βάλει πετρέλαιο. Τι είσαι ‘συ ρε;>
Οδηγός πούλμαν: <Μα δε μου είχαν πει ότι θα πάμε μακριά>Αστεράτς <> αστυνομικός: <Τσακίσου, βάλε πετρέλαιο, ρε>
Οδηγός πούλμαν: <Μάλιστα> Και κάνει όπισθεν για να φύγει.
……
Κάθε φορά που κινιόταν κάποιο όχημα να’ σου οι ΜΑΤατζήδες να μας στριμώχνουν στη γωνία. Κάποια στιγμή μία γιατρός μέλος της Κίνησης προσπαθεί να εξηγήσει στους επικεφαλής ότι έχει έρθει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να δει έναν ανήλικο τραυματία που έχει ανοίξει η πληγή του. Τίποτα. Οι επικεφαλής της αστυνομίας αποφάσισαν ότι εκτός από φύλακες της τάξης είναι και μεγαλογιατροί και αποφάνθηκαν ότι δεν έχει ανάγκη ο τραυματίας και ότι μόνος του δήλωσε πως δεν θέλει ιατρική βοήθεια. Η γιατρός απωθείται βίαια από τους ΜΑΤατζήδες. Πέφτουμε πάνω τους για να την πάρουμε από τα χέρια της. Τα πνεύματα ηρεμούν.
…..
Αφού δεν έμεινε <αφγανικό ρουθούνι> στην Αχαΐα, γύρω στις 8 και τέταρτο μπουκάρουν μπουλντόζες, φορτηγά, υπάλληλοι της νομαρχίας και του δήμου, αλλά οι εκλεγμένες <αρχές> ακόμα να φανούν. Σε λίγο ακούμε τον απαίσιο θόρυβο που κάνουν τα υλικά των πρόχειρων κατασκευών των <κολασμένων> που γκρεμίζονται. Γκρεμίζουν ακόμη και το τζαμί που είχαν υποσχεθεί ότι δεν θα το πείραζαν. Όμως, λίγα λεπτά αργότερα, ξαφνικά βλέπουμε φλόγες να ξεπηδούν από το χώρο αυτό. Πώς τα κατάφεραν τα <σαϊνια>; Μέσα σε ελάχιστα λεπτά οι φλόγες έχουν φτάσει τα 15-20 μέτρα ύψος απειλώντας αιώνιους ευκαλύπτους και τις γύρω πολυκατοικίες. Η φωτιά τους έχει ξεφύγει, μαζί, βέβαια, με την φήμη ότι την έβαλαν οι <αόρατοι Αφγανοί> που κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό και σαν φαντάσματα να ξεγλιστρήσουν. Και υπάρχει κόσμος που τους πιστεύει. Το άκουσα με τα αυτιά μου το απόγευμα που γύριζα στην Αθήνα με το λεωφορείο. Ελπίζω τώρα που η φωτιά κατέκαψε τις καλύβες των <εξαποδώ> οι φιλήσυχοι πολίτες των συλλόγων <Η Πόλις Εάλω> θα νοιώσουν ότι θα έχουν εξαγνιστεί και θα ξαναφέρουν τους τουρίστες …στην <πεντακάθαρη> Πάτρα των <χωρίς λακκούβες μεγάλων πεζοδρομίων>, στην Πάτρα των κτιρίων-φαντασμάτων, την Πάτρα που δεν σέβεται την ιστορία της.

Θανάσης Τσακίρης (απόσπασμα από το μπλογκ http://tsakthan.blogspot.com)

ΟI ΠΥΛΩΤΟΦΥΛΑΚEΣ
Ένα διήγημα του Βασίλειου Χριστόπουλου

Τη νύχτα 16 προς 17 Νοέμβρη του 2008, ξημερώνοντας Τρίτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προβλέψει μεγάλη επιδείνωση του καιρού. Το μέτωπο που από μέρες βρισκόταν στην περιοχή των Βαλκανίων, προχωρούσε αργά προς τα νότια. Την Κυριακή το βράδυ μπήκε με ταχύτητα στην περιοχή της Ηπείρου και της Μακεδονίας και από τη Δευτέρα το πρωί έκανε στροφή και άρχισε να κινείται προς τα νότια – ανατολικά. Τα έκτακτα δελτία καιρού προειδοποιούσαν για τη νύχτα της Δευτέρας προς το πρωί της Τρίτης πως ισχυρές καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν την Αχαΐα με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Από το απόγευμα της Δευτέρας οι κάτοικοι των πολυκατοικιών που βρίσκονται γύρω από τον καταυλισμό των προσφύγων είχαν πάρει τα μέτρα τους. Σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις συζήτησαν αναλυτικά το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν. Οι Αφγανοί από τον λασπωμένο καταυλισμό θα αναζητήσουν τη νύχτα καταφύγιο στις πυλωτές των πολυκατοικιών τους. Και επί τόπου οργάνωσαν την άμυνά τους. Φύλαξη των πυλωτών σε δυο βάρδιες, από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί: 10 – 3 και 3 – 7.

Τα χρόνια που ο Βαγγέλης Κολύρος ονειρευόταν να αγοράσει ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία με πυλωτή στην περιοχή της Τερψιθέας, ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι θα του συμβεί κάτι τέτοιο. Αν τότε κάποιος του έλεγε πως θαρθεί η ώρα που μέσα στη νύχτα και στην κακοκαιρία θα έμενε ξάγρυπνος να διώχνει τους Αφγανούς από την πυλωτή, θα τον έλεγε τρελό. Κι όμως τάφερε έτσι η τύχη που αυτό ακριβώς ετοιμάζεται να κάνει. Σύμφωνα με την απόφαση της χθεσινής γενικής συνέλευσης είναι η σειρά του να γίνει ο άγρυπνος φύλακας της πυλωτής τους. Ένας ακόμη πυλωτοφύλακας. Και μάλιστα στο «γερμανικό» νούμερο 3- 7. Έχει ντυθεί καλά κι έχει φορέσει το χοντρό του σκούφο. Μαζί τους έχει πάρει το φακό κι ένα θερμός με καυτό καφέ.
Φυσούσε δυνατά, αστραπές αυλάκωσαν τον ουρανό που συνοδεύτηκαν από δυνατές βροντές. Άρχισαν να πέφτουν και οι πρώτες χοντρές σταγόνες. Παρέλαβε την πυλωτή από τον προηγούμενο, άναψε όλα τα φώτα και ξεκίνησε με μια γενική επιθεώρηση του χώρου. Με το φακό στο χέρι καθώς επιθεωρούσε τα πεζούλια, τις ζαρντινιέρες και τον μικρό παιδότοπο σκέφτηκε με ικανοποίηση. «Καλή η πυλωτή, παίζουν τα παιδιά, καθόμαστε κι εμείς στα πεζούλια της τα βράδια».
Αμέσως, όμως, αγρίεψε, καθώς νέες σκέψεις γεννήθηκαν στο μυαλό τους. «Η πυλωτή κάνει την πολυκατοικία σαν γυναίκα με ανοιχτά φουστάνια» σκέφτηκε. «O κάθε ένας μπορεί εύκολα να μπει κάτω από τα φουστάνια της, να χωθεί μέσα στα γυμνά της μπούτια». Ταραγμένος από τη σκέψη του ήπιε μια γουλιά καφέ. «Τελικά, με την πυλωτή η πολυκατοικία γίνεται γυναίκα ξεβράκωτη», κατέληξε. Η ταραχή που αισθάνθηκε τον όπλισε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ώστε να διεκπεραιώσει με επιτυχία τη νυχτερινή αποστολή του.
Ταυτόχρονα σκέφτηκε τη γυναίκα του που κοιμόταν από πάνω, στο διαμέρισμα του 2ου ορόφου, μέσα στα ζεστά της παπλώματα. Και τα δυο μικρά τους παιδιά. Μαζί τους έχουν αυτές τις μέρες και την πεθερά του, την κυρά Κατερίνη από τη γειτονική Λευκάδα. Μια πραγματική χωριάτισσα, που ακόμη φορά τις παραδοσιακές φουστάνες της. Όταν το απόγευμα η Λευκαδίτισσα κατάλαβε τι θα γίνει τη νύχτα έδειξε μια ανησυχία. Κάτι μουρμούρισε στην κόρη της αλλά σ’ αυτόν δεν τόλμησε να μιλήσει. Ο Βαγγέλης τώρα που το σκέφτεται θυμώνει: «Άκου η γριά, ήρθε από την Εγκλουβή να μας βάλει νόμους», μουρμούρισε αγριεμένος.

Η βροχή δυνάμωνε και προς την πλευρά του καταυλισμού διάφοροι σκούροι όγκοι άρχισαν να κινούνται.
-Ετοιμάζονται, σκέφτηκε και σηκώθηκε αλαφιασμένος. Στο ένα του χέρι πήρε ένα χοντρό σκουπόξυλο που είχε σε μιαν άκρη και στο άλλο κράτησε το φακό. Στάθηκε μπροστά, κάτω από ένα φως της πυλωτής. Πλησίασαν τρεις. Με βήματα αργά και προσεκτικά. Στάθηκαν απ’ έξω και δειλά πέρασαν στο οικόπεδο της πολυκατοικίας, πλησιάζοντας προς την πυλωτή.
-Έξω, όρμησε ο Βαγγέλης, ρίχνοντας πάνω τους τη δέσμη του φακού του.
Οι τρεις μουσκεμένοι στάθηκαν ακίνητοι δείχνοντας μιαν άκρη. Του έκαναν νόημα πως ήθελαν να απαγγιάσουν όσο κρατούσε η βροχή.
-Εξω, μακριά από δω, μούγκρισε ο Βαγγέλης και έσπρωξε τον πιο κοντινό του με το σκουπόξυλο, κρατώντας όμως και μια πισινή γιατί καταλάβαινε πως οι Αφγανοί είναι τρεις κι αυτός μόνος του.
Οι τρεις εισβολείς κοιτάχτηκαν φοβισμένοι, έκαναν στροφή και χάθηκαν μέσα στην βροχή. Από τη δίπλα πολυκατοικία παρά το θόρυβο της βροχής ακούγονταν οι ίδιες μονολεκτικές κραυγές. Και από την πάρα πέρα το ίδιο. Λαχανιασμένος ο Βαγγέλης κατάλαβε πως όλοι είναι στη θέση τους και η μάχη δίνεται παντού. Κάθισε στην πεζούλα βαριανασαίνοντας.
-Εδώ είναι πυλωτή, δεν είναι μπουρδέλο, βόγκηξε.

Σε λίγο ενώ η βροχή συνεχιζόταν καταρρακτώδης, η κυρά Κατερίνη κατέβηκε στην πυλωτή. Κρατούσε μια ζεστή κούπα τσάι και μια μάλλινη κουβέρτα. Φορούσε τη Λευκαδίτικη φουστάνα της, το πανωφόρι της και πάνω της είχε ρίξει μια άλλη μάλλινη κουβέρτα.
-Σου έφερα τσάι και μια κουβέρτα να διπλωθείς, είπε κι έδωσε στο γαμπρό της την κούπα και το ρούχο.
-Πυλωτοφύλακας και συ, γριά, της είπε με φωνή μπερδεμένη. Ήταν ακόμη λαχανιασμένος από την προηγούμενη προσπάθεια.
Η γυναίκα δεν κατάλαβε αλλά δεν ζήτησε εξηγήσεις. Ο άντρας άρπαξε αμίλητος την κούπα και το ρούχο, έκλεισε κάποια φώτα και πήγε σε μια σκοτεινή πεζούλα της πυλωτής. Διπλώθηκε καλά με την κουβέρτα και άρχισε με μικρές γουλιές να πίνει το καυτό τσάι.
-Κοιμήσου λίγο, θα μείνω εγώ στο πόδι σου, του είπε η γυναίκα.
Όταν τέλειωσε το τσάι του ακούμπησε το κεφάλι πίσω στον τοίχο. Σε λίγο κοιμόταν, το απαλό ροχαλητό του πνιγόταν μέσα στη βροχή.
Η κυρά Κατερίνη δίπλωσε την κουβέρτα στο κορμί της και κάθισε στη θέση του γαμπρού της. Με μάτια διαπεραστικά προσπάθησε να δει μέσα στο σκοτάδι. Η βροχή συνεχιζόταν σταθερή και δυνατή.
«Για την εποχή καλή, ποτιστική», μονολόγησε.
Είναι από αυτές που στον τόπο της τέτοια εποχή τη θεωρούν ευλογία Θεού. Αλλά εδώ είναι κατάρα αφού μουσκεύει ανθρώπους, άστεγους και απροστάτευτους.
«Θα βραχούν και θα ξεπαγιάσουν. Θα πάθουν βρογχικά, πνευμονίες, τα έρμα», σκέφτηκε με απελπισία. «Πού είναι οι μανάδες τους να τα γνοιαστούν;»

Στην αρχή ήταν ένας σκούρος όγκος. Γρήγορα φάνηκε ότι ήταν ένα παιδί. Ένα Αφγανόπουλο στα 15 του. Η γυναίκα έριξε μια ματιά στο γαμπρό της που συνέχιζε να ροχαλίζει και έκανε ένα ενθαρρυντικό νόημα στο παιδί. Αυτό τρομαγμένο πλησίασε κοντά της.
Η γυναίκα έφερε το δάχτυλο στα χείλη να του δείξει πως πρέπει να κάνει ησυχία. Μετά του έκανε νόημα να γονατίσει. Το παιδί γονάτισε υπάκουα κοιτάζοντάς τη στα μάτια. Μπουσούλησε στα τέσσερα και πλησίασε κι άλλο. Ήταν βρεγμένο και έτρεμε, μπορεί να είχε και πυρετό. Η κυρά Κατερίνη παρατήρησε πως ήταν αδύνατο και καχεκτικό.
Κοιτώντας το γαμπρό της που κοιμόταν βαθειά, έβγαλε αποφασιστικά την κουβέρτα από γύρω της. Τη δίπλωσε και ανασηκώνοντας τα φουστάνια της, την έστρωσε ανάμεσα στα πόδια της. Μετά στράφηκε στο παιδί και του έδειξε την κουβέρτα. Αυτό διστακτικά ξάπλωσε πάνω στη ζεστή μάλλινη κουβέρτα. Κουλουριάστηκε. Η κυρά Κατερίνη άπλωσε τα πόδια της και τα πέρασε πάνω από το σώμα του. Μετά κατέβασε το φουστάνι της, το έστρωσε με επιμέλεια και κάλυψε προσεκτικά το κουλουριασμένο παιδί.

Μια γκρίζα σελίδα στην ιστορία της Πάτρας

Άτομα ή ομάδες όταν κάνουν κάτι για το οποίο ντρέπονται, προσπαθούν να το καλύψουν για να ξεχαστεί ή να το εξωραΐσουν.
Οι δημοκρατικές κοινωνίες οφείλουν να θυμούνται, και να αναδεικνύουν ακόμη και τις πιο γκρίζες σελίδες της ιστορίας τους.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Σε σύσκεψη φορέων, προ τριμήνου, στην περιφέρεια Δ. Ελλάδος, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, ανακοινώθηκε πανηγυρικά, συνεννούντων Νομάρχη και Δημάρχου, η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στα όρια της πόλης για την στέγαση των 500 περίπου προσφύγων της Πάτρας αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή διαβίωση. Οι δηλώσεις – διαβεβαιώσεις συνεχίζονταν από πλευράς Περιφέρειας μέχρι τo Σάββατο 11/7/09 (παραμονή της κατεδάφισης του προσφυγικού καταυλισμού) προφανώς, για την κάλυψη του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών της πόλης μας. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες η «λύση» της εκδίωξης των «βρωμιάρηδων» από την περιοχή μας είχε ήδη δρομολογηθεί, όπως εκ των υστέρων προκύπτει.
Η «ανεξήγητη» πυρκαγιά στον καταυλισμό άλλωστε, την Άνοιξη του 2009, ήταν ίσως προάγγελος, αυτών που απεργάζονταν η «ιερή συμμαχία» Κυβέρνησης – Νομαρχίας –Δήμου Πάτρας και κάποιων περιοίκων επιχειρηματιών με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και διασυνδέσεις τόσο με την εξουσία όσο και με τα τοπικά ΜΜΕ.
Η τελική επιχείρηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 6/7/2009 με μαζικές καθημερινές συλλήψεις εκφοβισμού.
Συνεχίστηκε το Σάββατο με επίσκεψη του αστυνομικού Δ/ντη στο χώρο του καταυλισμού και ανακοίνωση της μαζικής εκκένωσης – κατεδάφισης όλων των παραπηγμάτων. Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας, μέχρι τα μεσάνυκτα, δήλωνε άγνοια για τις ενέργειες του επικεφαλής της Αστυνομίας και διαβεβαίωνε τον τοπικό βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Τσούκαλη και εκπροσώπους της «Κίνησης» ότι δεν επίκειται άμεση κατεδάφιση αλλά αυτή θα συμβεί αφού τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες σε ασφαλή καταλύματα.
Στις 5.30πμ της Κυριακής ενημερωθήκαμε για αποκλεισμό του καταυλισμού από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Στις 5.45πμ καταφθάσαμε οι πρώτοι στην περιοχή. Όλοι οι δρόμοι σε απόσταση αρκετών τετραγώνων ήταν αποκλεισμένοι από πάνοπλους ένστολους (όπλα, κράνη, ασπίδες, globs, βλήματα δακρυγόνων) που δεν επέτρεπαν σε κανένα να πλησιάσει, ούτε καν στους δικηγόρους της «Κίνησης». Λίγο νωρίτερα είχαν συλληφθεί, χωρίς λόγο 5 άτομα.
Στις 6.00πμ, καταφέραμε να βρεθούμε μπροστά στον καταυλισμό, απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις (6 διμοιρίες από Αθήνα μαζί με όλη την αστυνομική δύναμη της Πάτρας, όπως πληροφορηθήκαμε).
Οι αστυνομικές αρχές αρνήθηκαν να μας δείξουν οποιοδήποτε νομιμοποιητικό των ενεργειών τους έγγραφο, να μας επιτρέψουν να έρθουμε σε επαφή με τον εισαγγελέα, όπως ήταν υποχρεωμένες.
Απαγόρευσαν σε ασθενοφόρο, που οι ίδιοι νωρίτερα είχαν καλέσει, να πλησιάσει για να παραλάβει τραυματία και στις επίμονες προσπάθειες των γιατρών της «Κίνησης» να εξετάσουν τον πρόσφυγα δόθηκε η «αποστομωτική» απάντηση πώς ο τραυματίας δεν θέλει να εξεταστεί από γιατρό, αλλά προτιμά να είναι δίπλα στους αστυνομικούς για ασφάλεια!!!!
Αστυνομικά σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν για την ανακάλυψη κρυμμένων προσφύγων και όλοι, όχι με τη θέλησή τους αλλά τρομοκρατημένοι, απομακρύνθηκαν, προς διάφορες κατευθύνσεις (κρατητήρια ασφάλειας, Κόνιτσα, Σπάρτη και λίγοι για το θεαθήναι σε ξενοδοχείο της πόλης).
Στη συνέχεια γύρω στις 8.00πμ άρχισε η επιχείρηση κατεδάφισης: μπουλντόζες και φορτηγά επί τω έργω, να εξαφανίσουν τα τελευταία ίχνη του καταυλισμού, Και τότε στον άδειο από μετανάστες αλλά γεμάτο από αστυνομικούς χώρο ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σε δύο διαφορετικά σημεία, που αποδόθηκε (πού αλλού???) στους πρόσφυγες.
Η επιχείρηση αυτή δεν ήταν ούτε νόμιμη, ούτε ειρηνική, ούτε σύμφωνη με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις όπως παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ και τις αρχές.
Δεν ήταν σύννομη πρώτα και κύρια γιατί καταπατήθηκαν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ακόμη γιατί δεν επιδόθηκε γραπτά, ως όφειλε, πρωτόκολλο κατεδάφισης της πολεοδομίας, δεν τηρήθηκαν προθεσμίες ενστάσεων, δεν παρουσιάστηκε παρ’ όλο που ζητήθηκε εισαγγελέας.
Δεν ήταν «ειρηνική» γιατί είναι ωμή βία ο εκφοβισμός, οι μαζικές συλλήψεις, ο αποκλεισμός μιας ολόκληρης συνοικίας, η χρήση αστυνομικών σκύλων, οι πάνοπλες διμοιρίες, οι προπηλακισμοί και όλα όσα ζήσαμε όσοι είμαστε εκεί.
Δεν είναι πολιτικά έντιμο ο Γ.Γ. της Περιφέρειας να διαβεβαιώνει λίγες ώρες πριν την «επέλαση» πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις του κ. Παυλόπουλου και οι νόμοι. Τέλος είναι απλά ανέντιμο να χρεώνεται ο εμπρησμός στους μετανάστες.

Φούλα Σταυροπούλου, Γιατρός
Μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων
Προσφύγων και Μεταναστών/στριών

Advertisements

0 Responses to “Πού αποσκοπούσε η κατεδάφιση του καταυλισμού των προσφύγων στην Πάτρα;”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: