Ατιμώρητα ναζιστικά εγκλήματα σε Δίστομο και Καλάβρυτα – Όχι στην κρατική ασυλία για τα εγκλήματα πολέμου!

Ατιμώρητα ναζιστικά εγκλήματα σε Δίστομο και Καλάβρυτα
Όχι στην κρατική ασυλία για τα εγλήματα πολέμου!

Στις 10 Ιουνίου 1944 μέλη των ναζιστών κατακτητών δολοφόνησαν στα πλαίσια των επονομαζόμενων «αντιποίνων» 218 κατοί-κους του Διστόμου οι οποίοι ήταν αμέτοχοι στην αντίσταση των ανταρτών. Άνδρες και παιδιά δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, γυναί-κες βιάστηκαν και κατακρεουργήθηκαν. Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 δολοφονήθηκαν στα Καλάβρυτα σχεδόν όλοι οι άνδρες και τα αγόρια άνω των 12 ετών από στρατιώτες των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. Τουλάχιστον 511 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βιαιοπραγιές στα Καλάβρυτα.

Οι δράστες δεν τιμωρήθηκαν ποτέ από τη γερμανική δικαιοσύνη. Οι επιζήσαντες των σφαγών, καθώς επίσης και συγγενείς των δολοφονηθέντων του Διστόμου και των Καλαβρύτων αγωνίζονται μέχρι σήμερα για να αποζημιωθούν για την οδύνη που γνώρι-σαν.

Ο Άρειος Πάγος, το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο, υποχρέωσε ήδη τον Μάιο του 2000 τελεσίδικα την Ομοσπονδιακή Δημοκρα-τία της Γερμανίας να καταβάλει αποζημίωση ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ στους ενάγοντες από το Δίστομο. Μέχρι σήμερα η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας όχι μόνο δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ αποζημίωση, αλλά απαιτεί και «κρατική ασυλί-α» για τα εγλήματα πολέμου που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ελληνική κυβέρνη-ση παρεμποδίζει μέχρι σήμερα την αναγκαστική εκποίηση ιδιοκτησίας του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα, υποτασσόμενη στις πολιτικές πιέσεις της Γερμανίας.

Το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο έδωσε στους ενάγοντες από το Δίστομο το δικαίωμα να επιβάλουν τις νομικώς κατοχυρωμένες απαιτήσεις τους ενάντια σε γερμανική ιδιοκτησία στην Ιταλία. Η ιταλική δικαιοσύνη δικαίως δεν αναγνωρίζει την «κρατική ασυ-λία» όταν πρόκειται για εγλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μεταξύ άλλων κατασχέθηκε με εγγραφή υποθήκης το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται η «Βίλλα Βιγόνι» στη λίμνη Κόμο, το οποίο είναι γερμανικής ιδιοκτησίας. Τον Μάιο του 2010 η ιταλική κυβέρνηση, εξυπηρετώντας γερμανικά ενδιαφέροντα, έξέδωσε ένα διάταγμα με σκοπό την προσωρινή αναί-ρεση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η γερμανική κυβέρνηση για να αποφύγει τελείως την εκτέλεση των απαιτήσεων αποζημίωσης κατέθεσε το Δεκέμβριο του 2008 αγωγή κατά της Ιταλίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτώντας να κηρυχθούν αναρμόδια τα ιταλικά δικαστήρια όσον αφορά τη νομική διαδικασία του Διστόμου, αλλά και νομικές διαδικασίες από ιταλούς, θύματα ναζιστικών εγκλημάτων (επιζήσα-ντες σφαγών και πρώην εργάτες σε καταναγκαστικά έργα).

Τον Ιανουάριο του 2011 η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στη δίκη της Χάγης, αντιδρώντας έτσι στις πολιτι-κές πιέσεις του ελληνικού λαού και κυρίως των κατοίκων του Διστόμου και των Καλαβρύτων. Η συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης είναι όμως μόνο για τα μάτια του κόσμου, διότι ούτε δήλωσε στο Διεθνές Δικαστήριο ότι ζητά τη απόρριψη της αγωγής της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και ούτε υποστήριξε τις απαιτήσεις αποζημίωσης των υπηκόων της.

Η γερμανική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί υποστηρίζοντας ότι η αγωγή στοχεύει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών. Με τέτοιες ρητορικές εκφράσεις η Γερμανία προσπαθεί να αποφύγει την καταβολή των δεδικασμένων αποζημιώσεων. Στην πραγμα-τικότητα με την εν λόγω αγωγή απαιτείται, να αποφευχθεί η καταβολή αποζημιώσεων όχι μόνο για εγκλήματα πολέμου του πα-ρελθόντος, αλλά και για μελλοντικά.

Η Γερμανία δεν πλήρωσε μέχρι σήμερα τα χρέη που έχει απέναντι στον ελληνικό λαό και στο ελληνικό κράτος. Γερμανοί πολιτι-κοί διαστρεβλώνουν τα γεγονότα ενώπιον της επίκαιρης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία ΑΚ Δίστομο θα συμμετάσχει και φέτος στο μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου που θα τε-λεσθεί στις 10 Ιουνίου. Επιθυμούμε να συζητήσουμε με τους ενδιαφερόμενους σχετικά με το σημερινό στάδιο των πολιτικών και νομικών διαδικασιών, αλλά και να διαδηλώσουμε υπέρ των δικαιωμάτων όσων έχουν υποστεί συνέπειες.

Τετέρτη, 8/6/2011, 7 μ.μ. Δίστομο, Μουσείο: Συζήτηση

Δευτέρα, 06/06/2011 στις 12:
Συλλαλητήριο μπροστά στη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα, Καραολή & Δημητρίου 3

Για την αποζημίωση όλων των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα!
Για την απόσυρση της αγωγής που κατέθεσε η Γερμανία κατά της Ιταλίας στη Χάγη!

Arbeitskreis Distomo (Hamburg) – ΑΚ Δίστομο (Αμβούργο) – Ιούνιος 2011
υπεύθυνος.: Martin Klingner, Budapester Straße 49, 20359 Hamburg/Γερμανία

Advertisements

0 Responses to “Ατιμώρητα ναζιστικά εγκλήματα σε Δίστομο και Καλάβρυτα – Όχι στην κρατική ασυλία για τα εγκλήματα πολέμου!”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: