Οργανώσεις δικαιωμάτων καταγγέλλουν ρατσιστική δήλωση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (OPEN SOCIETY JUSTICE INITIATIVE)

400 West 59th Street, New York, NY, 10019 USA Tel: +1 212 548 0157 Fax: +1 212 548 4662

E-mail: info@justiceinitiative.org Website: www.justiceinitiative.org

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

6 Φεβρουαρίου 2008

Οργανώσεις δικαιωμάτων καταγγέλλουν ρατσιστική δήλωση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Οργανώσεις ανθρώπινων κατήγγειλαν σήμερα ως ρατσιστική μια δήλωση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου που υπονοούσε ότι μερικές εθνοτικές ομάδες εμπλέκονται σε εγκλήματα. Οι οργανώσεις δικαιωμάτων ζήτησαν να αποσυρθεί η δήλωση και να εκφραστεί συγγνώμη.

Η Πρωτοβουλία για Δικαιοσύνη σε Ανοικτή Κοινωνία (OSJI) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) αντέδρασαν σε δήλωση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου Σανιδά το Δεκέμβριο 2007. Ο Εισαγγελέας, περιγράφοντας την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, κατονόμασε ως δράστες «αλλοδαπές γυναίκες αφρικανικής και μη προελεύσεως» και «αθίγγανους» [βλπ. για παράδειγμα http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=856638&lngDtrID=244]. Ο όρος «αθίγγανοι» αποτελεί απαξιωτική αναφορά στους Ρομά. Ο κύριος Σανιδάς δεν τροποποίησε ούτε ανακάλεσε τη δήλωσή του κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν.

«Παρά τη δημόσια κριτική, ο Εισαγγελέας δεν ανακάλεσε τις δηλώσεις του ούτε ζήτησε συγγνώμη για αυτές» δήλωσε ο Παναγιώτης Δημητράς, Εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ. «Ως αποτέλεσμα αυτής της φυλετικής στόχευσης (racial profiling), γυναίκες από την Αφρική και μικροπωλητές Ρομά έχουν γίνει στόχος παρενοχλήσεων της αστυνομίας. Αυτός ο ρατσισμός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός όταν προέρχεται από τον επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, δεν έχει θέση παρόμοια συμπεριφορά».Ο κύριος Σανιδάς έκανε αυτή την αναφορά σε παραγγελία του στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ο όρος «αθίγγανοι» θεωρείται γενικά απαξιωτικός: το αναφέρει αστυνομική διαταγή [της 4 Αυγούστου 2004, βλπ. http://www.greekhelsinki.gr/bhr/greek/articles_2004/pr_09_08_04.doc] που ζητά να μην τον χρησιμοποιούν τα όργανα της τάξης.

«Είναι αντιδεοντολογικό και ασυγχώρητο για τον πρώτο εισαγγελέα της χώρας να διατυπώνει γενικές κατηγορίες ότι μέλη συγκεκριμένης εθνοτικής ομάδας εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες,» δήλωσε ο Robert O. Varenik Εκτελών Χρέη Εκτελεστικού Διευθυντή της Πρωτοβουλίας για Δικαιοσύνη σε Ανοικτή Κοινωνία. «Η στόχευση ολόκληρων κοινωνικών ομάδων στη βάση της εθνοτικής τους καταγωγής αποτελεί το προοίμιο της πλήρους περιφρόνησης των δικαιωμάτων τους, ενώ παρόμοια ανοικτά προσβλητική γλώσσα θίγει και προσβάλλει τους πληττόμενους».

Οι οργανώσεις δικαιωμάτων σημειώνουν ότι οι δηλώσεις του κυρίου σανιδά αποτελούν τον τελευταίο κρίκο σειράς δηλώσεων κατά των Ρομά από ελληνικές αρχές επιβολής του νόμου. Προσθέτουν δε πως η στόχευση συγκεκριμένης φυλετικής ή εθνοτικής ομάδας από την αστυνομία εμπλέκει την τελευταία σε εθνοτική στόχευση (ethnic profiling), η οποία παραβιάζει τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται πως το Δεκέμβριο 2007, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην υπόθεση Πετροπούλου-Τσκαίρη κατά Ελλάδας. Το Δικαστήριο διαπίστωσε την ύπαρξη «γενικής διακριτικής συμπεριφοράς των αρχών» όταν ερευνούσαν καταγγελίες για αστυνομική βία που είχε κάνει μια γυναίκα Ρομνί. Η γυναίκα ισχυρίστηκε πως δέχθηκε κλωτσιά από αστυνομικό κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας και στη συνέχεια απέβαλε ως αποτέλεσμα της κακοποίησης. Η επίσημη διερεύνηση των καταγγελιών της δεν υπήρξε «επαρκώς διεξοδική και αποτελεσματική», αποφάνθηκε το Δικαστήριο.

Η Πρωτοβουλία για Δικαιοσύνη σε Ανοικτή Κοινωνία ασχολείται αυτή την εποχή με την έκθεση και μείωση της πρακτικής της εθνοτικής στόχευσης από την αστυνομία σε όλη την Ευρώπη. Μέσα στο 2008, θα εκδοθεί ένα βιβλίο όπου θα εξετάζεται η εθνοτική και φυλετική στόχευση στην Ευρώπη.

0 Σχόλια to “Οργανώσεις δικαιωμάτων καταγγέλλουν ρατσιστική δήλωση Εισαγγελέα Αρείου Πάγου”



  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε